به گزارش سبز سرخ ، تولید محصولات کشاورزی، علیالخصوص محصولات استراتژیکی که روزانه همه افراد جامعه نیاز به مصرف آنها دارند، از مباحث مهم دولتها بهشمار میرود. همین امر موجب شده تا دولتها سعی کنند تا با خودکفایی در تولید این محصولات نیاز داخلی کشور را تعیین کرده و در پی آن امنیت غذایی را برای مردم فراهم آورند.
امنیت غذایی از اساسیترین موضوعاتی است که در تمامی کشورها توسط متخصصان و پژوهشگران حوزه کشاورزی در حال بررسی است. در واقع اقدام به خودکفایی در تولید محصولات استراتژیک در همین راستا بوده است. البته این امر معطوف به مسائل مختلفی است. حمایت از تولید محصولات و کشاورزان توسط دولت و همچنین تضمین خرید محصولات از تولیدکنندگان برای تامین نیاز کشور از مهمترین عوامل این امر هستند.
البته ناگفته نماند که بخش کشاورزی در کشور، توسط دولتهای پیشین دچار انفعال این بخش شده بود. بهطوریکه هیچگاه در انتخابات ریاست جمهوری، توجه کاندیداها به بخش کشاورزی و برنامهریزی و ایجاد زیرساختهای ممکن، مورد توجه آنها قرار نگرفت. در واقع میتوان گفت که بخش کشاورزی این سالها ضربات مهلکی از سوی مسئولان خورده و مورد ظلم واقع شده است.
طرح خودکفایی در محصولات استراتژیکی نظیر گندم نیز یکی از موضوعاتی بوده که در دهه ۷۰ مطرح شده اما کشور جز مقاطعی محدود در دهه ۸۰ هیچگاه به آن دست نیافت. البته عدم حمایت مسئولان از کشاورزان، عدم پرداخت هزینه مطلوب برای خرید تضمینی، عدم داشتن برنامه مدون، نفوذ فساد و ریشه کردن آن در بدنه جهاد کشاورزی و عدم ارائه تسهیلات بهینه و عدم ارائه طرحهای تشویقی مناسب، از دلایلی بوده که کشور را در بزنگاههای حساس وادار به واردات محصولات استراتژیک نظیر گندم کرده است.
گویا مسئولان هیچگاه سعی نداشتند تا با این مسئله مقابله کرده و برای آن برنامهای طراحی کنند! همین موضوع موجب شد تا در اواخر دهه ۹۰ معیشت مردم تحتالشعاع قرار گرفته و صفهای متعدد گوشت، مرغ و روغن ایجاد شود. در واقع عدم توجه به بخش کشاورزی تبعات زیادی را برای کشور به همراه خواهد داشت.
با تمام این اوصاف، با روی کار آمدن دولت سیزدهم و تغییر سیاستهای حاکم بر بدنه وزارت کشاورزی، حال این وزارتخانه وضعیت مطلوبی به خود گرفته است. ارائه طرحهای حمایتی و تشویقی از سوی دولت و همچنین بالا بردن قیمت خرید تضمینی گندم از عوامل موثری بوده که دولت در راستای رساندن کشور به خودکفایی گندم انجام داده است.
بررسی آمارهای ارائه شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی حاکی از آن است که وضعیت خرید تضمینی بهبود پیدا کرده است. با ارائه قیمت ۱۵ هزار تومان برای خرید تضمینی توسط دولت اقدام مثبتی در این راستا انجام شد. با این وجود اما بسیاری از منتقدان سعی داشتند تا با انتقاد این قیمت، دست به تخریب دولت بزنند. با این حال خرید تضمینی گندم در سال ۱۴۰۱، مبلغ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان بود که از این میزان ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان به عنوان اصل قیمت تعیین و مبلغ ۱ هزار تومان نیز به عنوان هدیه تحویل در نظر گرفته شده بود.
نگاهی به قیمت خرید تضمینی گندم در سالهای قبلتر نیز حاکی از تعیین قیمت نامناسب برای این محصول است؛ بهطوریکه که قیمت خرید در سال ۱۴۰۰، مبلغ ۷ هزار و ۵۰۰ تومان، در سال ۱۳۹۹، مبلغ ۴ هزار تومان، در سال ۱۳۹۸، مبلغ ۲ هزار و ۲۰۰ تومان و در سال ۱۳۹۷، مبلغ یک هزار ۴۷۰ هزار تومان اعلام شده بود.
روند صعودی این قیمتها در دولت روحانی نشاندهنده عدم توجه وزارت کشاورزی وقت به بحث حمایت از تولیدکنندگان در خصوص خرید محصولات است. به همین دلیل نیز کشاورزان برای دریافت پول بیشتر، محصول خود را به دولت نفروخته و دولت نمیتوانست با تکیه بر تولید داخل نیاز کشور را تامین کند. همین امر موجب میشد تا واردات انجام گیرد. با این حال اما با روی کار آمدن دولت سیزدهم، روند قیمتگذاری بیش از پیش افزایشی شد و با توجه به میزان تورم حاکم در کشور، میتوانست رقم خوبی تلقی شود.
همچنین نگاهی به قیمتگذاری خرید تضمینی در سایر کشورها نشاندهنده این موضوع است که روند قیمتگذاری خرید تضمینی گندم برای سال ۱۴۰۲، رقم مناسبی بوده و توانسته ایران را در جایگاه سوم قیمتها قرار دهد. در واقع بالاترین رقم خرید تضمینی گندم مربوط به کشور آرژانتین بوده که برای هر تن قیمت ۳۵۳ دلار در نظر گرفته شده است. این رقم با احتساب قیمت فعلی دلار(۴۸ هزار تومان) در کشور، برای هر کیلوگرم مبلغی حدود ۱۶ هزار و ۹۴۴ تومان محاسبه میشود. دومین کشور نیز برزیل بوده که قیمت ۳۴۵ دلار برای هر تن را در نظر گرفته است. این رقم نیز با احتساب دلار ۴۸ هزار تومان، مبلغی حدود ۱۶ هزار و ۵۶۰ تومان برای هر کیلوگرم است. پس از آن ایران با قیمت ۱۵ هزار تومان در جایگاه سوم قرار دارد. همچنین استرالیا، روسیه و فرانسه نیز به ترتیب در جایگاههای چهارم، پنجم و ششم قرار دارند.
روند خرید تضمینی گندم در سال جاری توسط دولت، اخبار مثبتی را در پی دارد. خرید تضمینی امسال از اواسط خرداد شروع شده و تا ۱۵ شهریور نیز ادامه دارد. همچنین اخبار خرید گندم از کشاورزان حاکی از استقبال آنها به فروش گندم به دولت است؛ به طوریکه تاکنون حدود ۹ میلیون ۷۰۰ هزار تن گندم به دولت فروحته شده است. بررسیها نشان میدهد که نیاز سالانه کشور به گندم حدود ۱۳.۵ میلیون تن است که در بخشهای مختلف همچون نان، صنعت بیسکویت و… استفاده میشود. در واقع میتوان گفت که با اقدامات دولت سیزدهم و استقبال کشاورزان، در حال حاضر کشور در یک قدمی خودکفایی گندم قرار دارد.
در همین خصوص رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در گفتوگویی با بیان اینکه خرید تضمینی گندم امسال از ۹.۷ میلیون تن عبور کرده است، گفت: این میزان خرید نسبت به سال گذشته ۲.۵ میلیون تن افزایش دارد.
سید مجتبی خیام نکویی با بیان اینکه نیاز گندم کشور ماهانه یک میلیون تن است، گفت: حدود ۱.۵ میلیون تن هم نیاز بخش صنعت است که در مجموع با ۱۳.۵ میلیون تن تولید گندم، ایران به خودکفایی کامل میرسد.
وی همچنین گفت: در صورتی که از شرکتهای دانش بنیان حمایت شود، میتوانیم در ۹۰ درصد محصولات اساسی در کشور خودکفا شویم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی به سه دلیل افزایش خرید تضمینی گندم در سال جاری اشاره کرد و گفت: نخست اینکه قیمت تضمینی گندم مناسب و بهموقع اعلام شد. علاوه بر آن از کودهای فسفاته و پتاسه در کشت گندم به میزان کافی استفاده شد. همچنین کشاورزان از بذرهای اصلاحشده به خوبی استفاده کردند و اینها عامل افزایش تولید و خرید تضمینی گندم در کشور شد.
خیام نکویی با بیان اینکه نیاز کشور به غذا ۱۴۳ میلیون تن و تولید کشور ۱۲۵ میلیون تن است، گفت: در حال حاضر ۸۰ درصد در تامین محصولات کشاورزی و غذا خودکفا هستیم.
انتهای پیام/
Tuesday, 8 October , 2024