گروه بینالملل-سبزسرخ: شامگاه یکشنبه درب مراکز اخذ رای انتخابات ریاست جمهوری روسیه در اقصی نقاط این کشور به جز منطقه کالینینگراد بسته شد.
به این ترتیب اعضای کمیته انتخابات روسیه کار شمارش آرای این انتخابات را در تمامی مراکز اخذ رای و ارسال آن به مسکو پایتخت این کشور را آغاز کردند.
بر اساس اعلام کمیته انتخابات روسیه، نسبت مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری روسیه تا ساعت ۲۰ به وقت مسکو به ۷۳.۳۳ درصد رسیده است؛ البته افرادی که به صورت الکترونیکی و از راه دور در این انتخابات شرکت کردهاند در این آمار در نظر گرفته نشدهاند.
همچنین بر اساس گزارش این کمیته، آمار مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری روسیه در خارج از این کشور از مرز ۷۰ درصد گذشته است.
در این دور از انتخابات ریاست جمهوری روسیه ۴ نامزد با یکدیگر به رقابت پرداختند. این ۴ نامزد عبارتند از ولادیمیر پوتین رییس جمهور کنونی روسیه به عنوان نامزد مستقل، «لئونید اسلاتسکی» از حزب لیبرال دموکرات، «نیکولای خاریتونف» از حزب کمونیست روسیه و «ولادیسلاو داوانکوف» از حزب مردم جدید.
نتیجه شمارش ۳۵ درصد صندوقهای اخذ رأی
بنا بر نتیجه شمارش۳۵.۷۳ درصد آرای انتخابات هشتمین دوره ریاستجمهوری روسیه، ولادیمیر پوتین ۸۷.۴۶ درصد آرا را به دست آورده است.
پس از وی، نیکولای خاریتونوف نامزد حزب کمونیست روسیه با کسب ۴.۰۵ درصد آرا جایگاه دوم را دارد.
جایگاه سوم نیز به ولادیسلاو داوانکوف نامزد حزب مردم جدید اختصاص دارد. وی تا این میزان شمارش آرا، اعتماد ۳.۸۹ درصد رأی دهندگان را به دست آورده است.
لئونید اسلوتسکی نامزد حزب لیبرال دموکراسی نیز ۳.۰۴ درصد آرای شمارش شده را به دست آورده است.
بنا بر اعلام مراجع رسمی روسیه، ۱۱۴ میلیون و ۲۱۲ هزار و ۷۳۴ نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات ریاست جمهوری این کشور بودند که از این تعداد، ۱۱۲ میلیون و ۳۰۹ هزار و ۹۴۷ نفر در روسیه زندگی می کنند. شمار اتباع روس واجد شرایط شرکت در این انتخابات در خارج کشور نیز یک میلیون و ۸۹۰ هزار و ۸۶۳ نفر گزارش شد. ۱۱ هزار و ۹۲۴ شهروند روس مستقر در پایگاه فضایی بایکونور نیز میتوانستند در این انتخابات شرکت کنند.
۹۳ هزار و ۹۲۰ شعبه اخذ رأی برای اخذ رأی شهروندان روسیه پیش بینی شده بود که از این تعداد، ۹۳ هزار و ۶۴۴ شعبه در داخل و ۲۶۹ شعبه در خارج کشور فعال بودند. هفت شعبه اخذ رأی نیز در بایکونور فعال بود.
آیا رکورد مشارکت انتخاباتی روسها شکسته میشود؟
پیش از این، رکورد مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری روسیه مربوط به دوره نخست این انتخابات پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی است که در آن ۷۴.۷ درصد واجدان شرایط رأی دادند. در آن انتخابات در سال ۱۹۹۱ میلادی، بوریس یلتسین به ریاستجمهوری برگزیده شد.
قرار است ساعت ۱۱ روز دوشنبه ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۲، آمار نهایی میزان مشارکت مردم روسیه در انتخابات این کشور اعلام شود که مشخص خواهد کرد که آیا رکوردی در این دوره از انتخابات ثبت شده است یا خیر.
مشارکت بالای مناطق تازه الحاق شده
جایگاه سوم میزان مشارکت انتخاباتی را جمهوری خلق دونتسک با ۸۶.۷۵ درصد آرا به خود اختصاص داده است؛ منطقهای که طی دو سال اخیر و پس از عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین و بعد از همهپرسی، به روسیه ملحق شده است.
ساکنان خرسون، زاپروژیا و لوهانسک، دیگر مناطق تازه الحاق شده به روسیه نیز تا پایان روز دوم رأیگیری، به ترتیب مشارکت ۷۷.۷، ۷۲ و ۶۳.۹۷ درصدی را در انتخابات ریاستجمهوری روسیه ثبت کرده اند.
رئیسجمهوری روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
ولادیمیر پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) عملیاتی نظامی را که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو – کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد. این عملیات نظامی تاکنون ادامه دارد و کشورهای غربی ضمن اعمال تحریمها بر روسیه، سلاح و مهمات در اختیار اوکراین قرار میدهند.
در ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۲ (۸ مهر ۱۴۰۱) پوتین رئیس جمهور روسیه و سران دونتسک و لوهانسک و همچنین مناطق زاپروژیا و خرسون معاهدههایی را در مورد الحاق خود به روسیه امضا کردند.
بر اساس نتایج همهپرسی که از ۲۳ تا ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۲ (۱ تا ۵ مهر ۱۴۰۱) برگزار شد، ساکنان این مناطق به الحاق مجدد به روسیه رأی دادند (دونتسک با ۹۸.۴۲ درصد آرا، لوهانسک با ۹۹.۲۳ درصد آرا، خرسون با ۸۷.۰۵ درصد آرا و زاپروژیا با ۹۳.۱۱ درصد آرا) و این مناطق در ۳۰ سپتامبر سال ۲۰۲۲ بخشی از روسیه شدند.
تداوم شمارش آرا در ۵۳ منطقه روسیه
رئیس کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه شامگاه یکشنبه گفت: شمارش آرا در سراسر این کشور شامل ۵۳ منطقه با حضور ناظران احزاب، نامزدها، ناظران و کارشناسان بینالمللی ادامه دارد و این فرایند به صورت کامل، فیلمبرداری میشود.
الا پامفیلووا افزود که آمار کامل مشارکت انتخاباتی مردم روسیه را ساعت ۱۱ دوشنبه ۲۸ اسفندماه به وقت مسکو (۱۱:۳۰ به وقت تهران) اعلام خواهد کرد.
وی همچنین گفت: من می خواهم از کل کشور تشکر کنم که این انتخابات را با عزت باور نکردنی برگزار کرد. به عنوان مردمی متحد که درک می کنند این انتخابات برای ما و آینده ما چه معنایی دارد. ما آن را مدیریت کردیم و روسیه انتخاب خود را کرد.
شورای فدراسیون یا مجلس علیای پارلمان روسیه، ابتدا ۱۷ مارس ۲۰۲۴ (۲۷ اسفند ۱۴۰۲) را به عنوان تاریخ انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد. کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه بعدا زمان فرایند اخذ رأی را طی سه روز، از ۱۵ تا ۱۷ مارس (۲۵ تا ۲۷ اسفندماه ۱۴۰۲) تعیین کرد.
سومین وآخرین روز برگزاری انتخابات روسیه نیز با تداوم حملات اوکراین به مناطقی از این کشور همراه بود، حملاتی که از نگاه مقامات ارشد روسیه با هدف ترساندن مردم و تأثیرگذاری بر نتیجه انتخابات ارزیابی شد.
ویاچسلاو گلادکوف فرماندار منطقه بلگورود روز یکشنبه اعلام کرد که در جریان گلوله باران دوباره بلگورود توسط اوکراین یک نفر کشته و ۱۱ نفر زخمی شدند.
شهردار مسکو نیز اعلام کرد: نیروهای پدافند هوایی روسیه در منطقه شهر داماددووا در نزدیکی پایتخت حمله پهپادی در حال پرواز به سمت مسکو را دفع کردند.
به گفته سرگئی سابیانین، پدافند هوایی روسیه ساعت ۱۰:۱۵ یکشنبه نیز یک پهپاد دیگر را بر فراز منطقه مسکو منهدم کرد.
در این روز، حملات پهپادی دیگری نیز در مناطق مختلف روسیه گزارش شد.
پوتین در آستانه تصدی پنجمین دوره ریاستجمهوری
چهارمین دوره (کنونی) ریاست جمهوری پوتین ۷ مه ۲۰۲۴ میلادی (۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) به پایان میرسد. پوتین برای پنجمین بار در انتخابات ریاست جمهوری روسیه نامزد شده است و در صورت پیروزی در این دور از انتخابات، دوره ریاست وی تا ۶ سال دیگر یعنی سال ۲۰۳۰ میلادی تمدید خواهد شد.
وی در چهار پیروزی قبلی خود در انتخابات ریاستجمهوری روسیه به ترتیب، ۶۸.۰۶ درصد (سال ۲۰۰۰)، ۶۴.۳ درصد (سال ۲۰۰۴) ، ۶۴.۴ درصد ( سال ۲۰۱۲) و ۶۷.۵ درصد (در انتخابات سال ۲۰۱۸) آرای شرکتکنندگان در انتخابات را به خود اختصاص داده بود.
پوتین در سال ۲۰۰۰ برای اولین بار و به مدت چهار سال رئیس جمهور فدراسیون روسیه شد. پس از استعفای بوریس یلتسین رئیس جمهور اسبق روسیه در سی و یکم دسامبر سال ۱۹۹۹ میلادی، ولادیمیر پوتین جانشین وی شد. در تاریخ دوازدهم ژانویه سال ۲۰۰۰ میلادی گروهی از سیاسیون به پوتین پیشنهاد کردند در انتخابات ریاست جمهوری شرکت کند و او یک روز بعد هنگام سخنرانی در دانشگاه دولتی سنپترزبورگ از آمادگی خود برای شرکت در انتخابات خبر داد.
پوتین همچنین قصد خود برای شرکت در انتخابات سال ۲۰۰۴ را نیز هنگام پاسخ دادن به سوالات تلفنی شهروندان روسیه در پایان سال میلادی ۲۰۰۳ اعلام کرد. پس از پایان دوره هشت ساله ریاست جمهوری، پوتین از مقام کنار رفت چرا که بر اساس قانون اساسی روسیه نمیتوانست بیش از دو دوره متوالی زمام امور کشور را در دست بگیرد. دمیتری مدودف بود که پس از وی رئیس جمهور جدید روسیه شد، در حالی که پوتین به عنوان نخست وزیر به فعالیت خود ادامه داد.
مدودف در سپتامبر سال ۲۰۱۱ به اعضای حزب «روسیه متحد» پیشنهاد داد تا از پوتین برای شرکت در انتخابات سال ۲۰۱۲ حمایت کنند. در این دوره نیز پوتین موفق به پیروزی در انتخابات شد و این بار طبق قانون اساسی جدید برای یک دوره ۶ ساله عهدهدار هدایت کشور شد. پوتین در سال ۲۰۱۸ حاضر نشد زودتر از موعد اعلام کاندیداتوری کند، چرا که معتقد بود اعلام زودهنگام موضوع توجه مسئولان کشور را از کار اصلی منحرف و معطوف به فضای پیش از انتخابات میکند. با این حال در دسامبر همان سال و در دیدار با کهنهسربازان روس از قصد خود برای شرکت در انتخابات خبر داد.
این بار پوتین آذرماه ۱۴۰۲ و یک روز پس از اعلام تاریخ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری توسط شورای فدراسیون (مجلس علیا این کشور) برنامه انتخاباتی خود را اعلام کرد. لازم به ذکر است که بر اساس اصلاحات قانون اساسی روسیه که در سال ۲۰۲۰ میلادی انجام شد، کاندیداتوری ریاست جمهوری فعلی برای بیش از دو دور پیاپی منعی ندارد.
انتهای پیام/
Monday, 7 October , 2024