«فؤاؤد ایزدی» پیرامون حمله موشکی ایران به اسرائیل مطرح کرد: «یکی از دستاوردهای اصلی این عملیات نمایش قدرت بازدارندگی ایران است. قدرت شما باید در سطحی باشد که طرف مقابل را از اجرای عملیاتی که قصد انجام آن را دارد، باز بدارد. اهمیت عملیات دیشب در این حوزه بود».

شب گذشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پاسخ به اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در حمله به ساختمان کنسولگری ایران در دمشق که به شهادت جمعی از مستشاران نظامی ایران منتهی شد، در حمله‌ای گسترده با انبوهی از پهپادها و موشک‌ها، از خاک ایران مستقیما رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد.

اقدام قانونی جمهوری اسلامی ایران در دفاع از خود که ذیل بند ۵۱ منشور ملل متحد ذکر شده است صورت گرفت. با این حال ایران اقدام ایران که در راستای حق ذاتی خود بود، با واکنش بسیاری از کشورهای غربی از جمله آمریکا مواجه شد و در پاره‌ای از موارد آن‌ها جمهوری اسلامی ایران را پیرامون استفاده از ابزار دیپلماتیک تهدید کردند.

همچنین رژیم صهیونیستی نیز در مواجهه با حجم گسترده حملات پهپادی و موشکی جمهوری اسلامی ایران، راهبرد کم‌انگاری شدت حملات و صدمات را به کار برد و سعی داشت از این مسئله، بر هراس خود نسبت به پاسخ مجدد به ایران سرپوش بگذارد.

با تمام این‌ها جمهوری اسلامی ایران در در حمله اخیر بی‌سابقه به سرزمین‌های اشغالی توانست جلوه‌ای عظیم از اقتدار خود را به نمایش بگذارد. ضمن این‌که حمله اخیر گام بلندی برای تقویت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران در بعد منطقه‌ای و بین‌المللی تلقی خواهد شد.

در همین خصوص رجانیوز با دکتر فؤاد ایزدی، کارشناس بین‌الملل به گفتگو نشست.

مشروح این مصاحبه را در ادامه مشاهده خواهید کرد:

حمله ایران به رژیم صهیونیستی برای اولین بار و از خاک ایران صورت گرفت. این مسئله را در پایان افسانه شکست‌ناپذیری اسرائیل چطور تحلیل می‌کنید؟ ضمن اینکه تاثیر این حمله در افزایش سطح بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران چگونه است؟

حمله مستقیم به اسرائیل برای اولین بار از سوی ایران به مثابه یک دولت انجام شده است. قبلا توسط حماس، جهاد اسلامی و حزب‌الله این حملات صورت گرفته بود اما این برای اولین بار است که ایران چنین حمله‌ای را انجام داد که احتمالا تکرار هم بشود. 

یکی از دستاوردهای اصلی این عملیات نشان‌دادن قدرت بازدارندگی ایران است. یعنی کشورها به قدرت نظامی شما نگاه کنند و حمله نکنند. شما موشک می‌سازید نه به این خاطر که به دنبال جنگ هستید، به این خاطر است که شما می‌خواهید، جنگ نکنید. قدرت شما باید در سطحی باشد که بازدارندگی ایجاد کند و طرف مقابل را از اجرای عملیاتی که قصد انجام آن را دارد، باز بدارد. به نظر من عملیات دیشب اهمیت ویژه‌ای مخصوصا در این حوزه داشت.

مقامات رژیم صهیونیستی پیرامون این حمله، تلفات و صدماتی که متحمل شدند، اخبار ضد و نقیض و بعضا دروغی را منتشر کردند. تحلیلتان در این باره چیست؟

اسرائیلی‌ها ادعا کردند نسبت به حمله‌ای که علیهشان صورت گرفته، چندان صدمه ندیده‌اند. کلمه‌ای در زبان عبری هست تحت عنوان هاسبارا (Hasbara) که بیشتر جنبه تبلیغات دروغین را دارد و معنایش در این خصوص تعبیر می‌شود. آن‌ها در این ۶ ماه نسبت به تلفاتشان در غزه نیز عددهای غیرواقعی ارائه دادند و رقم ادعایی در اغلب موارد بسیار کمتر از افرادی بود که کشته شده بودند. این یک سبک اسرائیلی است.

نکته‌ای که وجود دارد این است که در مورد اخیر اگر واقعا مشکل خاصی برایشان پیش نیامده باشد، قاعدتا نباید پاسخ تندی به ایران بدهند و چنین موضعی نشان از عدم پاسخ متقابل اسرائیل به ایران خواهد داشت. دقیقا همانند کاری که آمریکایی ها بعد از حمله ایران به عین الاسد انجام دادند. در آن مورد آمریکا ادعا کرد که پس از حملات ایران، آمریکا تلفاتی نداده و به همین خاطر نیازی هم نیست که پاسخی نسبت به این اقدام داده شود. 

اما واقعیت امر چیز دیگری است. قلب ارغوانی (Purple Heart) مدال شجاعت ایالات متحده آمریکا است که به نام رئیس‌جمهور، به مجروحین و کشته‌شدگان جنگ اعطا می‌شود. چندماه پس از عملیات ایران در عین‌الاسد، رسانه‌های آمریکایی ادعا کردند که ۱۱۲ مدال Purple Heart به نظامیانی که داخل عین الاسد بوده و صدمه دیدند، داده شده است. این عدد اما فاصله‌ی زیادی با آمار کشته‌‌های اولیه‌ای داشت که آمریکایی‌ها ارائه دادند. 

باید این را اضافه کرد که اسرائیلی‌ها از پاسخ مجدد ایران در صورت هرگونه حمله‌ای از طرف خودشان واقف هستند. آن‌ها در ابتدا یک تحلیل اشتباه نسبت به عملیاتی که علیه کنسولگری ایران انجام دادند، داشتند. تحلیلشان این نبود که اتفاقی شبیه آنچه که دیشب رخ داد از سوی ایران محقق شود. دیوید میلر، کارشناس شبکه سی‌ان‌ان که اکنون مسئول بخش خاورمیانه اندیشکده کارنگی است، صبح امروز حرفجالبی زد. او این نکته را مطرح کرد که اسرائیلی ها هم توانمندی حماس و تصمیمش برای استفاده از این توانمندی را دست کم گرفتند. اشتباه دیگر آن‌ها این بود که توانمندی ایران را نیز دست کم گرفتند. این حرف درستی است. 

همه‌ی این‌ها نشان از آن دارد که منطقا اسرائیلی‌ها نباید به حمله دیشب پاسخ بدهند. چرا که درصورت هرگونه پاسخی از سوی آن‌ها، ایران تجربه شب گذشته را با شدت و قدرت بیشتر تکرار خواهد کرد.

ابعاد نظامی و سیاسی پاسخ ایران چطور تفسیر می‌شود؟ سوای از افزایش سطح بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران پس از این حمله، تحلیل تاثیرات بین‌المللی این اتفاق هم مهم تلقی خواهد شد.

ابعاد سیاسی-نظامی‌ این حمله بسیار گسترده است. این حمله قدرت بازدارندگی ما را نسبت به قبل از آن تقویت کرد. در منطقه نیز مشخص شد که سیاست‌های اسرائیل علیه ایران جواب نمی‌دهد. در حوزه بین‌الملل هم همانطور که شاهدید، این اتفاق اکنون خبر اول رسانه‌های دنیاست.

درمورد این فاصله‌ای هم که بین شهادت سردار زاهدی و حمله انتقامی دیشب رخ داد باید تصریح کرد که اگر روزهای اول و دوم شهادت، حمله ایران انجام می‌شد، تثبیت شدن این موضوع در افکار عمومی مردم دنیا اتفاق نمی‌افتاد و این فاصله بین شهادت و پاسخ ایران خوب بود و سبب خیر شد. 

این اتفاق در حوزه های مختلف سیاسی و نظامی نیز تاثیرگذار است. توانمندی نظامی ایران را خیلی‌ها می‌دانستند. اما به چشم دیدن این توانمندی تاثیر بیشتری دارد  که حمله مذکور این امر را محقق کرد. باید این را گفت که ایران قطعا شب گذشته از همه توانمندی‌هایش استفاده نکرد و این را هم طرف مقابل به آن اذعان خواهد داشت.

پیرامون مواجهه آمریکا و ادعای آن‌ها مبنی بر پاسخ دیپلماتیک به اقدام اخیر جمهوری ایران چه تحلیلی دارید؟ چرا آمریکا به مانند گذشته از اهرم نظامی استفاده نخواهد کرد؟

آمریکایی‌ها الان دچار یک مشکلی هستند. رهبران آمریکایی جنگ‌طلب هستند و بودند. منتها مردم آمریکا و خیلی از نخبگان‌شان علاقه‌ای به جنگ جدید در غرب آسیا ندارند. همچنین تجربه‌های قبلی آنها در این منطقه موفق نبوده است؛ مثل افغانستان که آمریکایی‌ها با آن وضعیت فرار کردند.

از جهت دیگر، امسال موعد انتخابات آمریکاست. مشخصا بایدن مایل نیست که وارد درگیری جدیدی بشود. البته فشار آمریکا روی ایران به تدریج افزایش خواهد پیدا کرد. 

باید به این نکته هم اشاره کرد که ادعای آمریکا مبنی بر عدم تمایلشان به گسترش جنگ، تماما نادرست است. آن‌ها اتفاقا دنبال گسترش جنگ هستند منتها با مدیریت، طراحی و هدایت خودشان. با این اوصاف فشارها در دراز مدت افزایش پیدا خواهد کرد.

اما در کوتاه مدت، با توجه به تبعاتی که جنگ دارد و آنچه که ایران به مثابه یک توانمندی از خود نمایش داد، قاعدتا همان بحث‌های دیپلماتیک کهنه دوباره به جریان خواهد افتاد تا برخورد نظامی جدیدی شکل نگرفته و پاسخ جدیدی داده نشود.

آیا اتفاق اخیر تاثیر بزرگی بر نظم منطقه‌ای آینده خواهد داشت؟ سرنوشت محور مقاومت و پیروزی یا شکستشان تا چه حدی متاثر از این حمله خواهد بود؟

نظم منطقه‌ای آینده به سمت پیروزی مقاومت است؛ این با توجه به آن چیزی است که اسرائیلی‌ها از خودشان نمایش دادند و این امر تثبیت شد که آن‌ها در زمره جنایت‌کارانی که به دنبال نسل‌کشی هستند قرار دارند.

به عبارت دیگر این گزاره تثبیت شد که یک حکومت نسل‌کش آپارتاید را در دراز مدت نمی‌توان حمایت کرد و اگر حمایت آمریکا نباشد، قطعا اسرائیل پایانش خواهد رسید و از نظم منطقه‌ای به سمت پیروزی فلسطین، ایران و محور مقاومت حرکت خواهد کرد.

انتهای پیام/

  • منبع خبر : https://www.rajanews.com