محمد جمشیدی معاون امور سیاسی دفتر رئیس جمهور در برنامه زنده جریان شبکه یک سیما با موضوع فعالیت های دولت شهید آیت الله سید ابراهیم رئیسی در حوزه سیاست خارجی اظهار کرد: آیت الله رئیسی تنها رئیس جمهوری بود که برای سیاست خارجی ایده داشت تئوری هایی که در دولت های قبل برای حوزه سیاست خارجی مطرح شده بود، عموما ترجمه ایده هایی که طرف های غربی مطرح می کردند.
وی افزود: بنابراین رویکردی که لیبرال دموکراسی برای سیاست خارجی مطرح می کرد از طرف جمهوری اسلامی هم همان ایده مطرح می شد و فکر می کردند با آن ایده می تواند تعامل مثبتی داشته باشند اما جواب نداد.
جمشیدی ادامه داد: آیت الله رئیسی به لحاظ کلان در سیاست خارجی نگاه عقلانیت و انقلابی گری داشت به لحاظ دکترین هم ایشان به سیاست همسایگی و همگرایی اعتقاد داشت.
معاون امور سیاسی دفتر رئیس جمهور گفت: همسایگی با همسایگان فرق دارد؛ همسایگان به معنی هم مرزها نیستند بلکه ممکن است در منطقه ما باشند مثل آسیای میانه یا جنوب خلیج فارس یا قفقاز و منطقه مدیترانه که جزو سیاست همسایگی بودند.
وی خاطرنشان کرد: آیت الله رئیسی دنبال این بود که ایران به قدرت واقعی منطقه تبدیل شود که از طریق ایجاد زیرساخت های استراتژیک اجرا می شد؛ این سیاست به عنوان استراتژی مصوب نظام تعیین شد.
جمشیدی افزود: سیاست خارجی ایران در دوره گذشته از حالت تعادل خارج شده و در دامن غرب افتاده بود نه به این معنی که غرب گرا بودند اما راه حل را در جایی به جز غرب جستجو نمی کردند.
وی یادآور شد: سازمانهای شانگهای یا بریکس یا اتحادیه اوراسیا بسیار مهم هستند اگر بخواهیم به منطقه اوراسیا صادرات داشته باشیم برایمان به صرفه است یا اینکه کالاهای اساسی بخواهیم وارد کنیم، برایمان ارزانتر درمیآید.
این مقام مسئول در نهاد ریاست جمهوری بیان کرد: در روزهای آخر حیات آیتالله رئیسی پیشنهادی رسید برای همکاری راهبردی با یکی از قدرت ها که به ما گفتند چون عضو یکی از سازمان های اقتصادی هستید، به شما ۳۰ درصد تخفیف داده می شود؛ چون در تولید برخی کالاهای صنعتی توانمند هستیم و کشورها به این محصولات ما نیاز دارند، برای ما بازارهای صادراتی جدی فراهم شد.
وی تصریح کرد: ۲۸ سفر خارجی داشتیم که آیت الله رئیسی در دفترچه خود همه اهداف هر سفر و نیازهای هر کشور را جداگانه را یادداشت و از ما پیگیری می کرد.
جمشیدی ادامه داد: ما قرارداد صادرات گاز به پاکستان از قبل داشتیم ولی مانده بود که در سفری که به پاکستان داشتیم، آیت الله رئیسی این قرارداد را احیا کرد.
معاون امور سیاسی دفتر رئیس جمهور تأکید کرد: من در مذاکرات تلفنی آیت الله رئیسی با برخی کشورها که مطالبات داشتیم حضور داشتم؛ بسیار محکم صحبت می کردند و خط و نشان می کشیدند و می گفتند اگر این کار را انجام ندهید در فلان مناسبات و همکاری ما اثر می گذارد و می گفت تعهد شماست که باید انجام دهید؛ ایشان با هیچ کشوری تعارف نداشت.
جمشیدی در خصوص ماجرای ادعای دولت قبل مبنی بر تلاش آنها برای عضویت در شانگهای اظهار داشت: اسناد در اختیار من بود و با افرادی که در گذشته مسئول این پرونده بودند، گفت وگو هم کرده بودیم؛ خود آنها می گفتند که کار قفل است و جلو نمی رود برخی مسئولان شورای عالی امنیت ملی به ما گفتند ظاهرا تغییراتی در مواضع برخی کشورهای عضو ایجاد شده که به خاطر این است که روی دولت جدید (آیت الله رئیسی) محاسبات جدید داشتهاند.
وی تصریح کرد: هم چین هم روسیه و هم تاجیکستان تماس گرفتند و گفتند سیاست تغییر کره و میخواهیم به شما «ول کام» بگوییم؛ در گذشته تاجیکستان به صورت صوری مخالفت می کرد تا ایران عضو شانگهای شود چون ملاحظاتی از قبل در روابط داشتند اما خودشان بعدا هم تماس گرفتند هم حضوری ابراز تمایل کردند.
معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور ادامه داد: بدون اغراق می گویم که شخصیت آیت الله رئیسی در روابط خارجی یک شخصیت ممتاز بود؛ در اولین سخنرانی آیت الله رئیسی در مراسم تحلیف که مقامات خارجی آمده بودند، همگی نسبت به دو پاراگراف سخنرانی ایشان در خصوص روابط خارجی واکنش مثبت داشتند.
وی اضافه کرد: شاید دولت های قبلی تمایلی به کار با همسایگان، کشورهای آسیایی و قدرتهای نوظهور نداشتند؛ نمایندگان بسیاری از کشورها برای رؤسای دولت های قبل پیام آورده بودند ولی آنها را برگردانده بودند.
انتهای پیام/
Tuesday, 8 October , 2024