کاش عرضه داشتید به جای تحریف اموال بلوکه شده را برگردانید انتشار خبر توافق ایران و آمریکا درباره آزادی ۶ میلیارد دلار از داراییهای بلوکه شده کشورمان در کره جنوبی، غیر از عصبانیت محافل آمریکا، با واکنشهای قابل تامل برخی اعضای دولت روحانی رو به رو شد.از جمله عبدالناصر همتی رئیس اسبق بانک مرکزی نوشت: […]
کاش عرضه داشتید به جای تحریف اموال بلوکه شده را برگردانید
انتشار خبر توافق ایران و آمریکا درباره آزادی ۶ میلیارد دلار از داراییهای بلوکه شده کشورمان در کره جنوبی، غیر از عصبانیت محافل آمریکا، با واکنشهای قابل تامل برخی اعضای دولت روحانی رو به رو شد.
از جمله عبدالناصر همتی رئیس اسبق بانک مرکزی نوشت: «اینکه انتقاد میشود چرا دولت پذیرفته است که منابع ارزی در کره جنوبی برای خرید کالاهای اساسی و دارو باشد، باید توضیح بدهم که موضوع صرفاً مربوط به این دولت نیست. در دولت قبل هم پذیرفته شده بود. چرا که هرگونه توافقی خارج از برجام، همراه با ادامه تحریمهاست.
ایرادی که میتوان گرفت این است که چرا روند توافق را طول داده و بعد از
سه سال تحمیل هزینه، به همان نقطه اول رسیدید؟ چرا اروپا را دور زدید و متوسل به کشورهای منطقه شدید؟ و مهمتر اینکه چرا بهرغم ادعای یک دولت مقتدر، نتوانستید برجام را اجرا کنید و یا به یک توافق هستهای بهتر، جهت رفع تحریمها دست یابید؟ دیگر از چاپ پول «بدون پشتوانه» در سال ۱۳۹۸ هم نمیتوانید صحبت کنید، چونکه امروز با توافق انجام گرفته، بانک مرکزی میتواند با پشتوانه همان ارزهای آزاد شده و از طریق تأمین ارز واردات کالاهای اساسی و دارو، انبساط پولی یک سال گذشته شما را نیز عقیم کند».
همچنین خبرآنلاین (خبرگزاری وابسته به مدیران دولت سابق) نوشت:
«هیاهو برای آزادسازی ۶ میلیارد دلار دارایی بلوکه شده ایران در حالی است که این روزها مقامات دولت سیزدهم از این حربه استفاده میکنند که بسیاری از مشکلات کنونی اقتصادی از دولت قبل به ارث رسیده است؛ تا جایی که در برخی گزارشها عنوان میشود از ابتدای شهریور ۱۴۰۰ تا پایان خرداد ۱۴۰۲، دولت سیزدهم نزدیک به ۲۷۰ هزار میلیارد تومان از بدهیهای دولت قبل در قالب فروش اوراق بدهی را تسویه کرده است. اما حال در مقابل این ادعاها و با آزادسازی ۶ میلیارد دلار داراییهای بلوکه شده، محمدجواد آذریجهرمی، وزیر پیشین ارتباطات یک سؤال مهم از دولت سیزدهم میکند. او در کانال تلگرامی خود نوشت: آیا میتوان گفت که با آزادسازی ۶ میلیارد دلار، معادل
۳۰۰ هزار میلیارد تومان از درآمدهای ارزی دولت قبل که به دلیل تحریم در بانکهای کره بلوکه شده بود؛ عملا موضوع ادعایی بدهی ۲۷۰ هزار میلیارد تومانی دولت قبل برای دولت جدید منتفی است و به عبارت دیگر، دولت روحانی خزانه را با مثبت ۳۰ هزار میلیارد تومان به دولت جدید تحویل داده است؟».
درباره این دو موضع همتی و آذریجهرمی گفتنی است:
۱) این توافق با توافق موسوم به اینستکس یا آزادی جیسون رضاییان و دریافت ۴/۱ میلیارد دلار از اموال بلوکه شده ایران در آمریکا قابل مقایسه نیست. اینستکس اصلا اجرایی نشد و یک دروغ بزرگ بود. ضمنا قرار بود اینستکس ما به ازایی برای امتیازات هنگفتی باشد که با برجام و موضوع هستهای و فراتر از آن (توافق پاریس/ محدودسازی استفاده از سوختهای فسیلی و نیروگاهسازی، تمکین نسبت به دیکتههای fatf و…) واگذار شده بود.
با موضوع جیسون رضاییان هم قابل مقایسه نیست چون آزادی رضاییان
و ۴ نفر دیگر در تاریخ ۲۶ دی۱۳۹۴ اتفاق افتاد؛ یک روز قبل از روز رسمی«اجرای برجام» و پس از آنکه ایران همه تعهدات سنگینش در برجام را ظرف دو ماه انجام نقدا و یکجا واگذار کرده بود.
۲) توافق موجود هیچ ربط و مناسبتی با برجام ندارد بلکه توافقی مصداقی و موردی برای احیای میلیاردها دلار پول بلوکه شده در دولت برجام است. در اینجا امثال همتی و جهرمی مرتکب فرار به جلو شدهاند تا پاسخگو نباشند که چرا برخلاف وعده لغو دائمی و بیبازگشت همه تحریمها، میزان تحریمها پس از برجام دو برابر شد و بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار درآمد ایران در کشورهای مختلف بلوکه گردید؟
۳) چند بار به تعویق افتادن توافق اخیر به خاطر دبه آمریکاییها در کنار خباثت دموکراتها و جمهوریخواهان بر سر اجرای برجام، نشان میدهد که برخلاف فضاسازی برخی دولتمردان سابق، احیای برجام در دو سال گذشته امکانپذیر نبوده مگر اینکه حضرات دنبال دسترسی دادن دوباره به آمریکا در موضوع مکانیسم ماشه بوده باشند.
۴) در موضوع ما به ازای ریالی ۶ میلیارد دلار در حال آزاد شدن هم امثال همتی و جهرمی فرار به جلو میکنند چرا که ما به ازای آن را قبلا پیشخور کردهاند.
۵) آقای آذریجهرمی ظاهرا دستی هم بر شعبدهبازی و کوچک و بزرگ کردن آمارها دارند. اولا آنها اگر خودشان کفایت داشتند پولهای بلوکه شده را آزاد میکردند نه اینکه پولهای جدیدی را به بلوکه آمریکا بسپارند. ثانیا بدهی دولت و تعهدات به ارث مانده از دولت قبل، ۲۷۰ هزار میلیارد تومان نیست. یک قلم ارثیه آنها، کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی بوده است، به علاوه انتشار ۲۰۰ هزار میلیارد تومان پول بیپشتوانه، ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی انباشته، و انتشار ۵۳۲ هزار میلیارد تومان اوراق. در همین حال، دولت فعلی،
۲۷۰ هزار میلیارد تومان بدهی سود اوراق و ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بدهی به صندوقهای بازنشستگی را تسویه کرده، ۴۰ هزار میلیارد برای رتبهبندی معلمان اختصاص داده و۵۴ هزار میلیارد بدهی به بانک مرکزی را هم تسویه کرده است. دولت با وجود کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی، ۴۶۴ هزار میلیارد تومان از بدهیها و تعهدات دولت قبل را هم ظرف دو سال تسویه کرده است.
روسیه از پهپادهایی استفاده میکند که از روی نمونه ایرانی کپی شده است
در حالی که آمریکا و برخی محافل اروپایی ادعا می کنند پهپادهای استفاده شده توسط روسیه در جنگ اوکراین، پهپادهای ایرانی هستند، یک نشریه آمریکایی تصریح کرد روسیه پهپادهای انفجاری را از روی نمونه ایرانی کپی کرده است.
نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: گزارشی که روز پنجشنبه توسط یک گروه پژوهشهای تسلیحاتی منتشر شد، میگوید که روسیه کار کپی کردن پهپادهای تهاجمی را که سال گذشته از ایران بدست آورد، آغاز کرده و آنها را در نبرد علیه نیروهای اوکراینی به کار میگیرد؛ به رغم تحریمهایی که برای فلج کردن تولید تسلیحاتی روسیه پیاده شدهاند.
این پژوهشگران اواخر جولای به کییف سفر کردند و به بررسی لاشههای دو پهپاد تهاجمی پرداختند که در نبردهای جنوب شرق اوکراین به کار گرفته شده بودند. هر دوی اینها، ظاهرا پهپادهای شاهد۱۳۶ ایران بودند اما ماژولهای الکترونیکی که در آنها نصب شده، پیشتر در پهپادهای ردیابی روسیه کشف شده بود. از این گذشته، موادی که در ساخت این پهپادها بهکار رفته و نیز ساختار داخلی بدنهشان تفاوت زیادی با پهپادهایی داشت که گفته میشد در ایران ساخته شدهاند.
این تحقیقات توسط پژوهشگران تسلیحات جنگی، یک گروه مستقلِ مستقر در برلین، انجام شده که سلاح ها و مهماتی را که در جنگها مورد استفاده قرار گرفته، ردیابی و شناسایی میکند. این دهمین گزارش منتشرشده این گروه از پژوهشهایش در کییف است که پژوهشگران در آنجا، سخت افزارهای نظامی روسیه را که توسط نیروهای امنیتی اوکراینی در میدان نبرد گردآوری شدهاند، تجزیه و تحلیل میکنند.
هر دو طرف جنگ اوکراین، پهپادهای رزمی را به کار میگیرند. برخی از این پهپادها مکررا قابل استفادهاند و برای ماموریتهای شناسایی طراحی شدهاند و به هواپیماهای کوچک شباهت دارند. دیگر پهپادها که بهصورت تجاری هم در دسترس هستند، کوآدکوپترهایی هستند که میتوانند از دشمن جاسوسی کرده یا با انداختن نارنجکهای کوچک به اهدافشان حمله کنند. با اینحال، شاهد و دیگر پهپادهای شبیه آن، پهپادهای تهاجمی یکطرفه یا انتحاری هستند که برای پرتاب، نیازمند باند پرواز نیستند و با برخورد به هدف منفجر میشوند. گفته میشود که آنها حدود هشتاد پوند مواد منفجره حمل میکنند و بُرد پروازیشان تا ششصد مایل است. به گفته دامین اسپلیترز که رهبری گروه پژوهشی را برعهده دارد، اینگونه تازه، به روسیه امکان میدهد تا الگوهای تهاجمی خود با تکیه بر پهپادهای یکطرفه را حفظ کند. این واقعیت که روسها، این پهپاد را در داخل تولید میکنند، به آنها اجازه می دهد که به آن متکی بمانند.
گونه روسی شاهد ۱۳۶، عموما بهعنوان گران-۲ یا گرانیوم-۲ در زبان روسی، شناخته میشود. تصاویر اینگونه در ماه گذشته میلادی در رسانههای اوکراین ظاهر شد و مجله لانگ وار که از انتشارات بنیاد دفاع از دمکراسیهاست نیز گزارشی را درباره آنها منتشر کرد. همچنین در شرایطی که شاهد ۱۳۶ ایران با نشان گران-۲ پیشتر در اوکراین یافت شده بود، اسناد این گزارش نشان میدهد که اکنون کپیهای ساخت روسیه با همان نام سرگرم عملیات هستند. بدنه پهپادهای ایرانی که مورد تجزیه و تحلیل پژوهشگران قرار گرفته، با نوعی مواد سبک ساخته شده بود اما گرانهای روسی با فایبرگلاسی که بر روی لایههای فیبرکربن بافته شده، ساخته شدهاند. روسها با استفاده از سامانههای هدایتی کومِتا ، الکترونیک داخلی مورد نیاز پهپادها برای پرواز و هدایت به نقطه هدف را سادهسازی کردهاند.
گزارش نیویورک تایمز در حالی منتشر میشود که برخی مقامات آمریکایی ادعا میکردند پهپادهای استفاده شده علیه اوکراین، پهپادهای خریداری شده از ایران هستند.
آفتاب یزد: اتحادیه اروپا در آستانه فروپاشی است
«اتحادیه اروپا اگر از درون دست به اصلاحاتی نزند، با توجه به وضعیت بحرانی موجود، قطعا از هم فرو خواهد پاشید».
این ارزیابی را روزنامه آفتاب یزد از قول علی بیگدلی استاد دانشگاه منتشر کرد. وی گفته است: این که میبینید هر از گاهی، انتقاداتی به رویه فعلی اتحادیه اروپایی به گوش میرسد به این دلیل است که این اتحادیه از کارکردهای اولیه خود بسیار فاصله گرفته و شاید یکی از دلایلی که انگلستان تصمیم به خروج از اتحادیه گرفت، تزلزل در ساختار سیاسی، اقتصادی و امنیتی این اتحادیه بود.
بیگدلی با فاجعهآمیز خواندن وضعیت اقتصادی، سیاسی و امنیتی در اتحادیه اروپا میگوید: مطمئنم اوکراین نه عضو ناتو خواهد شد نه عضو اتحادیه اروپا اما، فرض را اگر بر فشار آمریکا بر اتحادیه اروپایی مبنی بر پذیرش عضویت اوکراین بگیریم باید گفت این مسئله، تیر خلاصی است که قطعاً اتحادیه اروپایی را نابود خواهد کرد. این که فکر کنیم اعضای اتحادیه اروپا در مورد اوکراین در برابر فشار آمریکا، مسامحه خواهند کرد یا دست به عصا خواهند شد قطعا تفکر غلطی است زیرا، همین حالا هم برخی از کشورها از اعطای کمکهای مالی و نظامی به کییف یا ناراحت هستند یا به نحوی از انحا شانه خالی میکنند.
من هم معتقدم کارکردهای فعلی اتحادیه مطلوب نیست. همه کشورهای عضو اتحادیه اروپایی از قدرتی برابر برخوردار نیستند. هرگز کشورهایی نظیر آلمان، انگلستان و فرانسه خود را همپایه با کشورهای درجه دو و سه این اتحادیه نمیتوانند بدانند و اگر وضع به همین منوال ادامه پیدا کند گزینه «فروپاشی» ناگزیر خواهد بود.
علی بیگدلی با شکست خورده دانستن سیاستهای چپ در آمریکا و اروپا اظهار داشت: به زودی شاهد قدرت گرفتن راستهای افراطی در آلمان، فرانسه و حتی آمریکا خواهیم بود و اگر این اتفاق رخ بدهد قطعاً اتحادیه اروپایی با چالشهای بسیار جدی مواجه خواهد شد.
این استاد دانشگاه با تأکید بر وخامت اوضاع اقتصادی اعضای اتحادیه اروپا پس از کرونا و بحران اوکراین گفت: بخشی از آشفتگی در نظام بینالملل و یا شاید اصلیترین دلیل آشفتگی در نظام بینالملل دو دلیل دارد؛ چند دستگی در اتحادیه اروپایی، و اختلافات عمیق مابین آمریکا و اتحادیه اروپا. بر همین اساس باید پذیرفت اگر اتحادیه اروپا بر وضعیت فعلی اصرار داشته باشد به طور قطع تا چند سال آینده دیگر اثری از اتحادیه اروپایی باقی نخواهد ماند، کما این که در حال حاضر هم شاهد شکافهای عمیقی بین اعضای این اتحادیه هستیم
و روز به روز نیز این شکاف بیشتر خواهد شد. ترس ذاتی اتحادیه اروپایی از روسیه نیز مزید بر علت است و اگر بحران اوکراین بیشتر از این ادامه پیدا کند قطعاً چیزی از این قاره ثروتمند و قدرتمند باقی نخواهد ماند.
وی یادآور میشود: «فراموش نکنیم، روسیه در همسایگی اروپا است و اگر نتواند به مطالبات خود در جنگ با اوکراین دست پیدا کند باید منتظر گسترش جنگ در این قاره باشیم که حتماً خوشآیند اروپاییها نیست و نخواهد بود.»
بیگدلی بخشی از مشکلات فعلی اتحادیه اروپایی را احساس خطری میداند که کشورهای قدرتمند این قاره لمس کردهاند و آن به خطر افتادن استقلال سیاسی، نظامی، اقتصادی و امنیتی است که روز به روز بیشتر میشود.
رئیس توتال: زمستان سختی داریم آمریکا در تجارت دوست اروپا نیست
رئیس شرکت فرانسوی توتال هشدار داد زمستان سختی پیش روی اروپاییها و فرانسویهاست و آمریکاییها در تجارت، دیگر دوست اروپا نیستند.
به گزارش روزنامه فرانسوی لوموند، پاتریک پویانه، مدیر شرکت توتال، در مورد خطرات افزایش قیمتهای انرژی در زمستان هشدار داد.
ژان میشل بوزه، روزنامه نگار اقتصادی لوموند تحلیل میکند که سناریوی رقابت شدید بین ایالات متحده آمریکا، اروپا و آسیا برای دسترسی به گاز مایع در راه است. پاتریک پویانه معتقد است که باید به تقاضای مشتریان نفت، گاز و برق از منابع تجدیدپذیر پاسخ داد. مدیرشرکت توتال به دولت و افکار عمومی در مورد خطرات عدم تعادل در بازار انرژی که به افزایش قیمتها منجر میشود، هشدار داد.
پس از کاهش ۶۰ درصدی واردات گاز از روسیه، اروپا مجبور شد تامینکنندگان خود را تغییر دهد و بیشتر از الجزایر، قطر، نروژ و به ویژه آمریکا خریداری کند. پویانه گفت که ذخیرهسازی در ماه اکتبر «کامل» خواهد بود، اما در صورت زمستان بسیار سرد کافی نیست. پس از آن اروپا باید حجمهای اضافی را با قیمتهای بسیار بالا خریداری کند.
مدیرعامل شرکت توتال انرژی یادآور شد: قیمتهای دوستانه در بازار عرضه و تقاضا کار نمیکند. در تجارت، آمریکاییها دیگر دوست ما نیستند. دلیل آن، قانون کاهش تورم است. آمریکا که به لطف بحران اوکراین به صادرکنندگان پیشرو گاز مایع در جهان تبدیل شده، پیش از قطر و استرالیا، قدرت بازار قابل توجهی دارد.
نگرانی دیگر مدیر توتال این است که با انتخاب یک جمهوریخواه در کاخ سفید در نوامبر ۲۰۲۴، رئیسجمهور آمریکا سعی میکند برای پایین آوردن قیمتها به بازار داخلی بازگردد. تصور اینکه غولهایی مانند چنبر انرژی یا شورون از دستور رئیسجمهور پیروی کنند، دشوار است. و در دوران ترامپ، جمهوریخواهان منتخب قویترین حامیان صادرات گاز مایع به اروپا بودهاند و به هر طریقی درصدد نابودی خط لوله گاز روسیه – آلمان نورد استریم ۲ بودهاند. جنگ بین اروپا، آمریکا و آسیا برای دسترسی به منبع ارزشمند شدت خواهد یافت.
یادآور میشود پیش از این رئیسجمهور و وزیر اقتصاد فرانسه با ناخرسندی اعلام کرده بودند که آمریکا گاز را پنج برابر گرانتر به اروپا و فرانسه میفروشد.
قیمت گزاف حاملهای انرژی موجب توقف رشد و وقوع رکود اقتصادی در بسیاری از اقتصادهای اروپا شده است.
بنا بر گزارش مجله اکونومیست و شبکه سیانان، در زمستان و تابستان پارسال مجموعا ۱۳۰ هزار نفر در اثر سرما و گرما، بحران آب و هوایی و عدم امکان تامین هزینههای زندگی بهویژه هزینههای زندگی، جان باختند.
آمریکا در حالی از اروپا در زمینه گاز باج میگیرد که اروپا را بازیچه خود در تحمیل جنگ اوکراین به روسیه قرار داده است.
Thursday, 7 November , 2024