این توافق که به واسطه میانجی‌گری چین بین دو کشور حاصل شد از جنبه‌های متعدی حائز اهمیت است. مسئله‌ای که اثرات آن تنها محدود به روابط تهران و ریاض نیست و تاثیرات گسترده‌ای در منطقه و همچنین معادلات قدرت در جهان خواهد داشت.

به گزارش سبز سرخ ، روابط دیپلماتیک تهران-ریاض پس از هفت سال از سر گرفته شد. روز جمعه ۱۹ اسفندماه طی بیانیه‌ای مشترک، خبر از حصول توافق بین دو کشور برای از سرگیری روابط داده شد. این توافق که به واسطه میانجی‌گری چین بین دو کشور حاصل شد از جنبه‌های متعددی حائز اهمیت است. مسئله‌ای که اثرات آن تنها محدود به روابط تهران و ریاض نیست و تاثیرات گسترده‌ای در منطقه و همچنین معادلات قدرت در جهان خواهد داشت.

به گزارش سبز سرخ ، این توافق به سرعت در رسانه‌های خارجی مطرح شد و بازخورد‌های گسترده‌ای را به همراه داشت. یکی از مواردی که مورد توجه بسیاری از این رسانه‌ها قرار گرفت، تغییر نظم جهانی و کم‌رنگ شدن نقش ایالات متحده در جنوب غرب آسیا است. بسیاری بر این عقیده‌اند احیای روابط بین ایران و عربستان موجب شکست آمریکا در پیشبرد سیاست‌های خصمانه خود در منطقه شده است. از این رو الجزیره در مطلبی با تیتر «تغییر نظم جهانی»، به نقش ایالات متحده آمریکا در ایجاد درگیری‌های منطقه اشاره می‌کند. در بخشی از  این مقاله آمده است: «کشوری که همواره در کنار نیروی متجاوز می‌ایستد هرگز نمی‌تواند در این اختلافات میانجی‌گری کند. اما چین با بی‌طرف نگه‌ داشتن خود در اختلاف بین ایران و عربستان در نهایت توانست مقدمات صلح این دو کشور را فراهم کند. به نظر می‌رسد این یک نشانه آشکار از تغییر نظم جهانی است. دورانی که آمریکا در آن ابرقدرتی بی‌رقیب بود به سر آمده و معادلات قدرت در جهان در حال تغییر است».

همچنین  وال استریت ژورنال در مقاله‌ای با عنوان «توافق ایران و عربستان با میانجی‌گری چین، خبر از منطقه‌ای جدید می‌دهد» به تغییرات ژئوپولوتیکی جنوب غرب آسیا اشاره می‌کند. در بخشی از این مقاله اشاره می‌شود: «احیای روابط دیپلماتیک تهران-ریاض پس از سال‌ها نشان می‌دهد در حالی که آمریکا مشغول وقایع اوکراین است؛ منطقه جنوب غرب آسیا تلاش می‌کند از جهت‌گیری‌های قدیمی عبور کرده و با کنار گذاشتن درگیری‌ها، تنش را در منطقه کاهش دهد. این مقاله همچنین به نقش چین در این توافق پرداخته است و با اشاره به این که چین بدلیل روابط دیپلماتیک خود با ایران می‌تواند تاثیرگذاری بیشتری نسبت به آمریکا در منطقه داشته باشد؛ منافع اقتصادی برای ایران و همچنین دور کردن خطر جنگ از عربستان را از نتایج این توافق عنوان کرده است».

از طرفی مارک دابوویتز، مدیر لابی صهیونیستی اف.دی.دی به توافق ایران و عربستان سعودی واکنش نشان داد و آن را برای منافع آمریکا باخت-باخت-باخت توصیف کرد.او در توییتر نوشت: «احیای روابط ایران و سعودی در نتیجه میانجی‌گری چین، باخت، باخت، باخت برای منافع آمریکاست. این نشان می‌دهد، سعودی‌ها به حمایت واشنگتن اعتمادی ندارند و ایران، فرصت را برای دور کردن متحدان آمریکا و پایان دادن به انزوای بین‌المللی‌اش فراهم می‌بیند و اینکه چین دارد به بازیگر اصلی سیاست خاورمیانه تبدیل می‌شود.»

از دیگر نکاتی که رسانه‌ها به آن پرداخته‌اند مسئله‌ی انزوای رژیم صهیونیستی در منطقه است و به نظر می‌رسد این توافق سبب شوکه‌شدن صهیونیست‌ها شده است. در این خصوص نیویورک‌تایمز در مقاله‌ای با عنوان «توافق ایران و عربستان، اسرائیل را شوکه کرد» به شکست سیاست‌های اسرائیل علیه ایران اشاره کرده و مینویسد: «این توافق امیدهای اسرائیل برای ایجاد یک اتحاد منطقه‌ای علیه ایران را از بین برد. تصمیم سعودی‌ها نشان داد که همسایگان ایران آن را کشور قدرتمندی می‌بینند که نباید با آن وارد درگیری شد».

در ادامه این مقاله با اشاره به دو سیاست مهم اسرائیل در منطقه یعنی منزوی ساختن ایران و عادی سازی روابط با عربستان سعودی، اذعان می‌کند که هر دوی این سیاست‌ها که از اهداف اصلی اسرائیل در سیاست خارجی خود در منطقه هست با این توافق به شکست خواهد انجامید.

همچنین نفتالی بنت، نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی در توئیتی به این توافق واکنش نشان داد. او نوشت: «احیای روابط بین ایران و سعودی‌ها یک تحول جدی و خطرناک برای اسرائیل و نشان‌ دهنده‌ی پیروزی دیپلماتیک ایران است. این توافق یک ضربه حیاتی به تلاش‌های اسرائیل برای ایجاد ائتلاف منطقه‌ای علیه ایران است».

انتهای پیام