برای پاسداشت و تکریم جاننثاری مردان و زنانی که در تعیین جهت تاریخی کشور خود نقش ایفاء کردند، هر کشور و ملتی برای خود نمادهایی از فداکاری و ایثارگری دارد که در آئینهای ملی خود، از آنها تجلیل میکند و همه ملت بویژه جوانان خود را بسوی آن نمادها دلالت مینماید که واقعاً نیز همه آنها قابل احترام و تکریماند و باید بشریت به این جلوههای انسانیت و نوعدوستی، احترام بگذارد، اما همه این نمادها، رنگ گذشته و جلوههای فداکاری زمان قبل را دارند و کمتر به حال و آینده مرتبطاند.
کشورمان نیز همانند سایر کشورها از قهرمانانی برخوردار است که در حفظ استقلال و مبارزه با اشغالگران، همچنین سربلندی ملت ایران از جان و مال خود گذشتند تا سرزمین با قدمت و دارای پیشینه تمدنی دیرپا، بماند و نگین ارزشهای انسانی و الهی برای جهانیان باشد.
از ویژگیهای نمادهای انسانی ایرانیان، اسلامی بودن و برخوردار از روحیه ایثار و شهادت است که بویژه از انقلاب اسلامی، این فضا تعمیق و گسترش یافت و خود، به الگویی جهانی برای کشورهای اسلامی و جوانان آزادیخواه همه کشورها شد. الگویی از مجموع ارزشهای اسلامی و انسانی را میتوان در نهاد مقدس “سپاه پاسداران انقلاب اسلامی”، سراغ آورد که از روز نخست تاسیس، با هدف خدمت به انسانها و مبارزه با فقر اعم از فرهنگی و اقتصادی و صیانت از ارزشهای انقلاب اسلامی بوجود آمد که در هر مقطع زمانی و به تناسب نیازهای زمانه، خود را در رفع نیازها تجهیز کرده و کمر خدمت به مردم را محکم و فداکارانه میبندد و بجرأت باید گفت که اگر چرخ خدمت نظام اسلامی در هر زمینه و حوزه تخصصی دستگاههای مختلف دچار کاستی و ضعف شود، این سپاه پاسداران و غیور فرزندان ملت در این ارگان مقدس هستند که بار این نواقص و کاستیها را به دوش میکشند تا نکند مردم رنجور و دچار سختی شوند.
مردم گواه صادقی در این موضوع هستند که هر مشکل ملی یا بینالمللی اگر به این فرزندان شایسته ملت واسپرده شود، آنها با بهترین شیوه و در کوتاهترین زمان ممکن، آن مشکل را حل میکنند.
فرمانی براساس اولویت نخست
از مهمترین نیازهای انقلاب اسلامی پس از پیروزی، پیشگیری از فعالیت ناجوانمردانه ضد انقلاب در داخل و خنثیسازی توطئههای خارجی بود. در آن زمان، دستگاه دفاعی و امنیتی بازمانده از دوره پهلوی، به پاکسازی و بازسازی نیاز داشت. بر اساس همین نیاز، کمیتههای انقلاب اسلامی با حضور و شرکت فعال مردم در مساجد به صورت خودجوش تشکیل شد. دولت موقت ابتدا تلاش داشت این نیروها را زیر سلطه خویش درآورد، ولی این تلاش با مخالفت افراد متعهد این تشکیلات روبهرو شد. در نهایت، این نهاد تازهتأسیس، زیر نظر حضرت امام قرار گرفت. ایشان هم در دوم اردیبهشت سال ۱۳۵۸، به صورت رسمی، فرمان تشکیل این نیرو را زیر نظر شورای انقلاب صادر کرد. درباره انتخاب نامی که نشان دهنده روح حاکم بر این نهاد باشد، بحثهای فراوانی پدید آمد و در نهایت، این نهاد عنوان «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» به خود گرفت.
گرچه آغاز فعالیت و شکل گیری این نهاد انقلابی به همان روزهای پیروزی انقلاب باز می گردد که خلاء ناشی از نبود نیروهای امنیتی و نظامی وفادار به جمهوری اسلامی توسط نیروهای مردمی پر شد و این نیروهای همیشه در صحنه بعدها نام سپاه پاسداران را برخود نهادند و در عرصه دفاع مقدس هم خوش درخشیدند.
در آن زمان اما شاید هیچ کس فکر نمیکرد این سازمان نوپا که برای حفاظت از انقلاب ملت ایران به وجود آمده است، در مدتزمان کوتاهی تنها چند سال پس از تأسیسش بتواند در مقابل انواع تهدیدات پیچیده داخلی و خارجی علیه نظام اسلامی ایستادگی و با آنها مقابله کند.
هدف از تشکیل سپاه
هدف از تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، نگهبانی از انقلاب و دستاوردهای آن و کوشش در راه تحقق آرمانهای الهی و گسترش حاکمیت قانون خداست. تقویت توان دفاعی جمهوری اسلامی از راه همکاری با دیگر نیروهای مسلح و آموزش نظامی، از دیگر اهداف تشکیل این نهاد شمرده میشود.
مأموریت سپاه
در اساسنامه سپاه پاسداران که به تصویب شورای انقلاب رسیده، مبارزه قانونی با عوامل و جریانهایی که درصدد خرابکاری و براندازی نظام جمهوری اسلامی هستند یا با توسل به زور، میخواهند حاکمیت قوانین جمهوری اسلامی را از بین ببرند، از مأموریتهای این نهاد شمرده شده است. از دیگر وظایف این ارگان، میتوان به خلع سلاح کسانی که بدون مجوز قانونی، اسلحه دارند و همکاری با نیروهای انتظامی در مواقع لزوم برای برقراری نظم و امنیت و حاکمیت قانون در کشور اشاره کرد.
مقابله با فتنه گروهک ها
سپاه همزمان با توطئههای گروهکهای ضد انقلاب و اعلام جنگ مسلحانه بر ضد نظام مقدس جمهوری اسلامی، به مقابله با این توطئهها پرداخت و با کشف و انهدام خانههای تیمی، توطئه شوم دشمن را نقش بر آب کرد. در آغاز پیروزی انقلاب، ابرقدرتها به دنبال از دست دادن منافع بیشماری که از چپاول ذخایر کشور ایران به دست میآوردند، به فکر شکست انقلاب از راه رویارویی نظامی افتادند. یکی از شگردهای آنان، استفاده از گروههای مزدور داخلی بود. آنان با حوادثی همچون ماجرای گنبد، غائله خوزستان و اغتشاش کردستان، میخواستند نظام مقدس جمهوری اسلامی را از درون متلاشی کنند. سپاه پاسداران بر اساس رسالتی که بر دوش داشت، یکی از نخستین نهادهایی بود که به سرکوب گروههای وابسته پرداخت.
با گذشت زمان، توان مقابله سپاه با حوادث افزایش یافت و در برخورد با ترورها، آشوبها و درگیریها فعالانه شرکت کرد. سپاه پاسداران با توجه به ضرورت، در عرصههای انتظامی و امنیتی نیز فعال گردید و در کشف و انهدام خانههای تیمی منافقان، نقش مهمی ایفا کرد.
حضور سپاه در عرصه سازندگی
پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸، سپاه پاسداران افزون بر وظیفه اصلی خود که حفظ کیان اسلامی کشور بود، بر اساس فرمان مقام معظم رهبری، وارد میدان سازندگی کشور شد. هدف سپاه از ورود به این عرصه، استفاده بهینه از منابع و امکانات اقتصادی و عمرانیِ موجود در سپاه، مشارکت در اجرای برنامههای توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، کسب تجربه و دانش فنی به منظور افزایش توان دفاعی سپاه، تداوم ارتباط سپاه و مردم و ایجاد بستر مناسب برای مشارکت نیروهای متخصص بسیجی در توسعه کشور بود.
عملکرد سپاه در عرصه سازندگی
همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی و از همان روزهای نخست، موضوع سازندگی کشور از سوی بنیانگذار انقلاب اسلامی به عنوان یکی از اصلیترین برنامهها مطرح شد. به دنبال تأکید حضرت امام خمینی رحمهالله ، موضوع سازندگی در جنبههای گوناگون سرلوحه امور قرار گرفت. دیری نپایید که کینهورزی دشمنان انقلاب و اسلام، این تحول را نشانه رفت و آثار کارشکنی، ابتدا با درگیریهای داخلی و سپس با تحمیل جنگ و صدها توطئه خرد و کلان دیگر، بر ضد نظام نوپای انقلاب اسلامی شدت گرفت.
پس از فراغت از جنگ، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء صلیاللهعلیهوآله سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در راه مأموریت دفاع از دستاوردهای انقلاب اسلامی و توسعه همه جانبه کشور، وارد عرصه سازندگی شد. این مرکز با اجرای طرحهای بزرگ ملی و محلی در زمینههای گوناگون، مانند سد سازی، جادهسازی، زهکشی و احداث کانال، ساخت تصفیهخانه، احداث خطوط انتقال آب و گاز و نفت، ساخت سازههای شناور، بندر، اسکله و موج شکن، ساخت پالایشگاه، احداث تونل، سازههای زیرزمینی، مخازن نفت و آب، حمل و نقل، معدن، کشاورزی، خدمات مشاورهای و… ، کمک به دولت جمهوری اسلامی و خدمت به مردم را هدف خود قرار داد.
امام خمینی رحمهالله و سپاه پاسداران
امام خمینی رحمهالله در بخشی از سخنان خود در حمایت از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فرمود: «من از سپاه راضی هستم و به هیچوجه نظرم از شما برنمیگردد. اگر سپاه نبود، کشور هم نبود. من سپاه پاسداران را بسیار عزیز و گرامی میدارم. چشم من به شماست. شما هیچ سابقهای جز سابقه اسلامی ندارید».
ایشان همچنین درباره نقش سپاه در پشتیبانی از جمهوری اسلامی فرمود: «سپاه پاسداران که رُکنی بزرگ در پیروزی انقلاب اسلامی است، با اقتدا به مولای خود سید مظلومان ـ علیه الصلوة والسلام ـ نجاتبخش ملت ایران و اسلام عزیز از شبهای تاریک و ظلمانی ستمشاهی بود و در پاسداری از انقلاب و هدفهای آن، عاملی مؤثر و رُکنی رکین بوده و هست».
سپاه پاسداران در سایهسار کلام رهبر
رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت اللّه خامنهای درباره جایگاه سپاه در نظام جمهوری اسلامی ایران میفرماید: «سپاه در تاریخ شناخته شده خود ما، یک پدیده کمنظیر و شاید بینظیر است؛ یعنی سپاه، موجودی است که ولادت و رشد و نمای آن در صحنه انقلاب، آن هم در عرصه دشوارترین آزمونهای انقلاب بود».
ایشان در جای دیگر میفرماید: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، در سایه روحیه انقلابی و معنویتی که از سرچشمه جوشان دل منوّر و روح مصفای آن امام عارفان و قُدوه صالحان، پیوسته میجوشید و بیش از همه، جوانان رزمنده و خالص سپاه و بسیج را سیراب میکرد، توانست نقش تعیین کنندهای در دفع حمله ایادی استکبار به جمهوری اسلامی، ایفا… و حفظ و استمرار نظام را تضمین کند».
هر لحظه افتخارآفرینی
سپاه پاسداران به دلیل ارادههای خالصانه در آن برای خدمت به نظام اسلامی و مردم ایران، از هیچ کوششی برای این ماموریت خطیر خود دریغ نورزید و نمیورزد و با اقتدار و شجاعت انقلابی، درسهای عبرتآموز به دشمنان جهانی انقلاب اسلامی داد تا هیچگاه به خود اجازه تعرض به منافع نظام اسلامی را ندهند. نمونه این شجاعت انقلابی را میتوان علاوه بر سالهای دفاع مقدس، در طول سالهای متمادی با مواجهه شجاعانه و غیورمند با دشمنان انقلاب اسلامی برخورد کرد و با موفقیت کامل توانست یک حس بازدارندگی را در سطح عموم بوجود آورد.
حمله به عینالاسد، که از پایگاههای مهم نیروهای آمریکایی مستقر در عراق بود، توانست هیمنه پوشالی آمریکا را آشکار کند، خسارات و تلفاتی را به آمریکا تحمیل کرد که دیگر آمریکا از موضع تهاجم به موشغ تدافع کامل کشانده شد. در ماجرای حمله تنبیهی کشورمان به رژیم جعلی است که بدون کوچکترین تردید، آمریکا به اعتراف جندین باره خود، از مدافعان همیشگی رژیم اشغالگر قدس است، سپاه دلاور پاسداران طی اطلاعیه، آمریکا را مورد خطاب قرار داد و تهدید کرد که در صورت کمک به رژیم جلاد و اشغالگر، تمام پایگاههای آمریکا را مورد هدف خود قرار دهد. نگاهی به متن این اطلاعیه، نشانده قاطعیت این فرزند شایسته انقلاب در مقابله و مبارزه با شیطان بزرگ است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اطلاعیه شماره ۲ خود با اشاره به انهدام اهداف نظامی مهم ارتش تروریستی صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی تاکید کرد: هرگونه تهدید آمریکا و رژیم صهیونیستی از مبدا هر کشوری با پاسخ متقابل جمهوری اسلامی ایران به منشأ تهدید مواجه میشود.
در این اطلاعیه آمده است:
در پیروی از سیاستهای راهبردی جمهوری اسلامی ایران
۱. به دولت تروریستی آمریکا هشدار داده میشود هرگونه پشتیبانی و مشارکت در ضربه به منافع ایران ، پاسخ قاطع و پشیمان کننده نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را در پی دارد ؛ همچنین آمریکا نسبت به اقدامات شرارت بار رژیم صهیونیستی مسئولیت داشته و در صورت عدم مهار این رژیم کودک کش در منطقه باید تبعات آن را بپذیرد.
۲. ضمن تاکید بر سیاست حسن همجواری با همسایگان و کشورهای منطقه تاکید می کنیم : هرگونه تهدید توسط دولت تروریستی آمریکا و رژیم صهیونیستی از مبدا هر کشوری، پاسخ متقابل و متناسب جمهوری اسلامی ایران را به منشا تهدید، به دنبال خواهد داشت. به ملت قهرمان ایران اطمینان میدهیم، سپاه و سایر نیروهای مسلح کشور، در دفاع از منافع ملی تا پای جان ایستاده و تلاشهای دشمنان برای برهم زدن امنیت و آرامش مردم را خنثی خواهد نمود.
جادارد در مقابل دنیایی از فداکاری و ایثار پاسداران انقلاب اسلامی، این شعر شاعر را به عنوان وصفالحال خود بیان کنیم که:
آنچه خوبان همه دارند تو یکجا داری
بی سبب نیست که در کنج دلم جا داری
انتهای خبر/
Monday, 7 October , 2024